top of page

Дар'я та Ліза, співавторки проєкту Map Renovation



«Чотири місяці тому ми з Лізою почали робити проєкт Map Renovation, присвячений закинутим будинкам Києва. Ми знайомі два з половиною роки — разом вчились на архітекторів в КНУБА. В архітекторів дуже деформований погляд на будинки, і тому стан занедбаності нам особливо впадає в око.


Якось я гуляла з другом Подолом і помітила багато закинутих будівель. Тоді у мене виникла ідея створення онлайн-платформи, присвяченої цій темі. Я подумала: чому досі немає бази «заброшок», доступної для всіх. Є реєстр будівель в аварійному стані, #SOSмайбутнє з мапою України, TEXTY.org.ua, але з дуже мінімальною інформацією. Багато хто піднімав цю тему, проте досі немає жодного комплексного ресурсу, який містив би не тільки інформаційну довідку про будинок, але й дані про загальну площу, цільове призначення ділянки, власника, а також семантичну карту і перелік документів — витягів з реєстрів, судових справ, які має цей будинок. Зараз ми почали з фб-сторінки. Наш перший пілотний проєкт має охопити спочатку тільки Шевченківський район, в якому ми нарахували 216 будинків. Далі — Подільський. В нашій команді чотири людини: я з Лізою — куратори, дата-сайєнтист, який збирає і агрегує дані, та ілюстратор.


Головна мета проєкту — ревіталізувати будинки і знайти для них нових власників, які повернуть їх до життя.

Ми також плануємо створити мережу активістів, в якій кожен може долучитися до ініціативної групи певного будинку, яка штурмує владу, надсилає запити, подає позови до суду. Бувають серед активістів і юристи, наприклад, в ініціативній групі садиби Мурашка юрист разом із останнім мешканцем повернули садибу до комунальної власності і відновили статус історичної та архітектурної пам’ятки.


Забудовники ж із закинутою будівлею сьогодні працюють за наступною схемою: спочатку об’єкт підпалюють, відповідальність скидають на безпритульних, які там можуть жити, потім якимось чином будинок позбавляють статусу пам’ятки і далі зносять.




Ми зараз потрапили на інкубацію, організовану Open data Challenge разом із 10 командами, та вчимось з експертами робити з цього проєкту хороший продукт, який допоможе будувати комунікацію з владою і майбутніми інвесторами. Після закінчення інкубатора ми можемо виграти фінансування для своєї платформи. Одним із можливих планів порятунку для закинутого будинку є соціально відповідальний бізнес. Ми хочемо надавати послугу бізнес-експертизи, в результаті якої майбутній інвестор може отримати оціночну вартість реновації і будь-які необхідні документи щодо будинку. Реставрація закинутого будинку може бути цікава власникам бізнесів для формування свого соціального іміджу.


Нам обом в архітектурі близький напрям, який називається «контекстуальне проєктування». За такого підходу ти ставишся до контексту з повагою. Бачиш місце, виявляєш його дух, автентичність.

Зберігаєш старе і додаєш щось нове, щоб підкреслити те, що було до тебе. Це робота із сенсами.


Київ — це місто-колаж, в якому одне накладається на інше: тут тобі дореволюційна будова і тут же — здоровенна скляна будівля. Цікаво спостерігати за цією багатошаровістю, за тим, як місто функціонує і з чого воно зліплено. Київ всюди різний, зі значними перепадами рельєфу. Попри це місто потопає в зелені.


Особливими для мене закинутими об’єктами стали будинки за адресою Дмитрівська, 102 і 104А. Якось у листопаді я гуляла цим районом і зайшла у двір. Коли сонце ще високо, балкони сусіднього будинку кидають на один з них відображення, і він весь тоне в бліках. Мрію зробити успішний кейс на прикладі цих об’єктів і відновити життя в них: створити тут сквот або комуну, в якій могли б жити люди. Це житлові будинки у класичному дореволюційному стилі, ще 10 років тому тут жили двірники.


Будинок як губка вбирає в себе всі події, які трапились, і ти просто намагаєшся їх аналізувати.

Сам фасад розповідає багато історій, наприклад, можна по цеглі побачити, де текла вода на фасаді. Часто на цеглинах фасаду можна побачити підпис виробника і уявити, звідки і як в той час везли цей матеріал. Не знаю, чому ці будинки мені так запали до душі, можливо, це певна реінкарнація і я тут колись жила».


Дар'я та Ліза, архітекторки, співавторки проєкту Map Renovation.


bottom of page