top of page

Кінотеатр «Жовтень»




Кінотеатр «Жовтень», що знаходиться неподалік від Контрактової площі, на Костянтинівській, 26, має дев’яностолітню історію: він пережив Другу світову війну, реконструкцію та підпал, але зумів вистояти й радо зустрічає своїх глядачів.


Історія кінотеатру розпочалася 1931 року, коли в архітектурі був популярний конструктивізм із лаконічністю, монолітністю і вікнами-ілюмінаторами. Будівлю зведено за спецпроєктом архітектора Валер’яна Рикова, котрий подарував Києву десятки знакових будівель. Це був перший столичний заклад культури, який мав назву «Дев'яте Держкіно».


Під час Другої світової війни кінотеатр називався «Глорія». Під час окупації Києва німці тут показували свої пропагандистські кінокартини, які були частиною формування «правильних» ідеологічних цінностей. У 1970-х роках відбулася реконструкція, і після перебудови кінотеатр отримав назву «Жовтень» на честь другого осіннього місяця.


Його планували зробити «лабораторією пролетарської культури».


На початку 2000-х років кінотеатр став артцентром, відомим не лише в Україні, а й в усьому кінематографічному світі завдяки репертуару, вдало підібраному працівниками кінотеатру.


У грудні 2013-го кінотеатр намагалися виселити з приміщення через забудову, а в жовтні 2014-го в закладі сталася пожежа під час перегляду фільму із програми міжнародного кінофестивалю «Молодість». До 2015 року кінотеатр перебував на відбудові.



«Жовтень» має 6 залів: «Гегемон» — найбільший (400 місць), на другому поверсі «Кіноман» (200 місць), «Аншлаг» (55 місць), «Класік» (48 місць), «Солодке життя» (32 місця) і «Сеанс» (23 місця). Зал «Гегемон» отримав свою назву на честь першого фільму, який демонстрували під час відкриття кінотеатру 29 січня 1931 року. Зал «Солодке життя» побудований за принципом амфітеатру. Там показували тільки музичні фільми і деякий час там замість крісел були червоні диванчики на двох — ідеальне місце для побачень.





Колектив активно залучений до благодійної діяльності та працює з дитячою і молодіжною аудиторією, організовує заходи в галузі культури й кіно. З 2014 року у закладі проводять безкоштовні покази та спеціальні події, на які запрошують учасників АТО, військових та учасників бойових дій.



У перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну колектив кінотеатру будував захисні споруди, заклеював вікна, консервував зали та всі приміщення закладу. Там перебували працівники, які його охороняли, а дехто з колег використовував будівлю як укриття.


Кінотеатр «Жовтень» повноцінно відновив роботу з 12 травня. Із перших днів започаткували постійну акцію — безкоштовні кіносеанси для вимушених переселенців, які зареєстровані в Києві та Київській області. Вони можуть відвідувати будь-які кіносеанси, поки триватиме військовий стан. Для того, щоб отримати квиток, потрібно звернутися до касира, показати довідку ВПО (в паперовому вигляді чи в «Дії») та обрати сеанс. Одна довідка дорівнює одному квитку. Відвідувати кінотеатр можна як завгодно часто, але не більш ніж один раз на день.




Сьогодні в репертуарі кінотеатру можна побачити українські та європейські фільми. З дотриманням правил воєнного часу регулярно проводять кінофестивалі, виставки, майстер-класи та зустрічі з діячами кіноіндустрії.


А ще у приміщенні кінотеатру є така собі таємна кімната — секретний виставковий кабінет, де зберігаються архівні матеріали про «Жовтень». Зайти туди можна, знайшовши адміністратора та повідомивши про бажання туди потрапити.



Якщо вам подобається наш проєкт та історії, які ми збираємо, будемо вдячні за підтримку на патреоні чи одноразовий донат.



Над матеріалом працювали:

Авторка:

Коректорка:

Наталія Горда

Анна Пастушина

Фотографиня:

Олександра Онопрієнко




bottom of page