top of page

Жуків острів




Часом думаєш, що ти вже все дослідив у Києві, але ні. Місто настільки різноманітне, що вкупі з кварталами історичних забудов поряд можуть бути розташовані зелені урочища, а там, де розтягнувся широкий індустріальний пейзаж, уже за 5 хвилин починається заповідна зона із закинутим кораблем та недобудованим залізничним тунелем. Усі ці, здавалось би, непоєднувані елементи створюють Київ. Одним із таких неочевидних спотів для нас став Жуків острів у Голосіївському районі, який команді показав Діма Зезюлін, фронтмен гурту LATEXFAUNA. Що об'єднує Коник, Корчувате, дуб на синій воді та корабель «Капітан Остапенко», читайте далі в нашій історії.



Давайте трошки про район. Голосіївський район належить до найзеленіших у місті. Рельєф його складний, приблизно половина території перебуває на височині, а саме в межах Київського плато, інша частина у долині Дніпра. Найвища точка розташована біля житлового масиву «Теремки» і має висоту 188 м, найнижча 91,5 м — відповідає рівню води у Дніпрі. Саме тут розташована основна частина Національного природного парку «Голосіївський», а також велика кількість інших об’єктів природно-заповідного фонду, серед яких Жуків острів.


Назва острова, найімовірніше, походить від струмка Жуківка, який впадав у Дніпро. Вперше острів згадано в земельних описах Києво-Печерської лаври (на межі 18–19 століть). Вже у 20 столітті територія належала до заповідника «Конча-Заспа», а зараз це заповідна зона площею 1630 га, яка розташована між місцевістю Корчувате та островом Водників і омивається річкою Коник.


Коли досліджуєш острів, одразу помічаєш величезну кількість поодиноких дубів, для яких він став домівкою. Вони ростуть серед луків — ділянок без дерев, із густою високою травою, що заполонила острів. Тут розташований один із найстаріших дубів Києва — дуб на синій воді, якому 500 років. У 2010 році за ініціативи Київського еколого-культурного центру дуб отримав статус ботанічної пам'ятки природи.



Окрім дубів, Жуків острів багатий на водойми, які утворює річка Коник. Наприкінці 1930-х років Коник переділили наземною частиною залізничного тунелю, котрий будували поряд, — так званого сталінського метро. Тунель мав поєднувати лівий і правий береги Дніпра, утворити перехід із острова на Осокорки. Будівництво було дуже масштабне — у проєкті задіяли 12000 робітників, а на Дніпрі облаштували базу для ремонту суден. Усе це тривало до 1941 року, через початок Другої світової будівництво поставили на паузу, а потім об’єкт визнали застарілим. У 1974 році, з початком роботи Канівської ГЕС, рівень води в річці підвищився, затопивши тунель.


Із цікавинок, якими наповнена місцевість і до яких іще можна пройтись, — затоплений 75-метровий корабель-привид «Капітан Остапенко» біля острова Водників. Побудоване у 1954 році в Болгарії, судно деякий час використовувалося як навчально-тренувальна база для моряків. 2013 року корабель помітили у фарватері Дніпра без команди та сигнальних вогнів, його довго не вдавалося зупинити, він просто дрейфував. Найбільш вірогідно, що троси хтось відв’язав. Коли судно сіло на мілину, рятувальники на буксирі відтягли його до острова Водників і пришвартували. Згодом у борту виникла пробоїна, і «Капітан Остапенко» накренився та частково затонув. Зараз закинутий корабель досі на своєму місці, планів по ремонту чи утилізації поки немає. Він став точкою на мапі пригод для місцевих сталкерів.



У 2019 році право власності на цю місцевість незаконно отримав кооператив «Совські ставки», вони хотіли забудувати територію і створити закриту базу відпочинку, але, на щастя, цього не сталось, і вже в 2022 році Верховний Суд повернув ділянку Києву. Тож цю чудову локацію вдалося зберегти для такого собі урбан-ретриту — неспішних прогулянок і спостереження за природою: тут водяться понад 30 видів риб, і можна знайти рослин і тварин, занесених до Червоної книги України, таких як білохвостий орлан і сіра куріпка.


Команда «Жителів Києва» провела на Жуковому острові останній теплий день цієї осені на початку листопада — ми записували там інтерв’ю із фронтменом гурту LATEXFAUNA Дімою Зезюліним, який жив на острові кілька років і часто гуляв ним зі своєю собакою Томою, щоб усамітнитись. Під час нашої спільної прогулянки з Дімою місцеві хлопці рибалили з саморобними вудочками, люди гуляли з собаками і катались на велосипедах, а острів вів нас своїми стежками кудись далеко у спокій і тишу. А ви колись були на Жуковому острові?



Є два варіанти дістатися на острів:


  • Через Корчувате — пішохідний. До Корчуватого можна доїхати маршруткою №412 (площа Льва Толстого – вул. Антоновича – метро «Либідська» – Деміївська площа – Корчувате). Треба вийти на кінцевій, перейти невеличку дамбу і все — ви на острові. Після дамби краще рухатися далі прямо, щоб вийти до просторів Дніпра і прогулюватися вздовж берега.


  • Заїзд вулицею Лютневою — автомобільний. Після ТРЦ «Атмосфера» повернути ліворуч і виїхати на Лютневу, і зовсім скоро перша зупинка — «сталінське метро».



Джерела:



Якщо вам подобається наш проєкт та історії, які ми збираємо, будемо вдячні за підтримку на патреоні чи одноразовий донат.



Над матеріалом працювали:

Авторка:

Фотографиня та авторка:

Богдана Горбань

Христина Кулаковська

Редакторка:

Анна Пастушина



bottom of page